Moringa, De ‘Wonderboom’
Tijdens mijn zoektocht in de wereld van de Thee, kan je niet om de Moringa thee heen. Uiteraard wil ik weten waar deze thee vandaan komt en waar de naam ‘Wonderboom’ vandaan komt.
Moringa thee is gemaakt van de bladeren van de Moringa Oleifera. Dit wordt ook wel de wonderboom genoemd, omdat hij bekend staat om de hoge voedingswaarde. Al eeuwenlang wordt Moringa gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en het zou de kracht hebben om meer dan 300 ziekten te bestrijden, waaronder verkoudheid, diabetes, hoge bloeddruk of om het immuunsysteem te stimuleren.
Deze boom komt van oorsprong uit India, maar tegenwoordig wordt hij ook in andere gebieden gekweekt. De hele boom is eigenlijk goed bruikbaar. De vruchten worden gebruikt bij het koken, uit de zaden wordt olie gehaald en water gezuiverd, de wortel kan als smaaktoevoeging dienen en de bladeren worden gebruikt voor lekkere thee of er wordt poeder van gemaakt. Kortom een echte ‘wonderboom.
Op dit moment zijn er wetenschappelijke onderzoeken gaande om alle werkingen echt te bevestigen en de gezondheidsclaim is dan ook in afwachting van de Europese Commissie, maar de eerste onderzoeken zijn echt veelbelovend. Zo zou Moringa kunnen helpen bij het behoud van een normale bloedsuikerspiegel. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn.
Daarnaast is Moringa rijk aan veel nutriënten, zoals vitamines en mineralen zoals Eiwitten, Vitamine A, Vitamine B2, Vitamine B6, IJzer, Magnesium, Calcium etc.
Moringabladeren bevatten chlorofyl; dat heeft gezondheidsvoordelen voor de spijsvertering en het immuunsysteem, want het heeft een zuiverende werking. Dit pigment, verantwoordelijk voor de mooie groene kleur van de bladeren, helpt de lichaamscellen te ontgiften.
De moringa bevat een hoge concentratie antioxidanten zoals terpenen, fenolzuur en flavonoïden, die volgens onderzoek een sterk vermogen hebben om de vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor de oxidatie van cellen en hun veroudering, af te vangen.
Moringablad wordt gedroogd en behouden voor het overgrote gedeelte hun voedingswaarde, met uitzondering van vitamine C. Sommige vitamine C gaat verloren tijdens het droogproces omdat het een oplosbare voedingsstof is. Het wordt dan ook in veel arme landen gebruikt om voedingstekorten te overwinnen.
Op verschillende sites lees ik dat er ook onderzoeken zijn geweest naar de werking van extracten van moringabladeren op menselijke kankercellen. De resultaten suggereren dat bladextracten chemopreventief potentieel voor kanker hebben en kunnen worden geclaimd als een therapeutisch middel voor kanker.
Daarnaast zijn er ook wel een aantal contra-indicaties. Mensen die lijden aan hypoglykemie mogen niet zonder medisch advies aan een moringakuur beginnen. Hierom raad ik mensen die daaraan lijden de thee niet aan.
Een hoge consumptie van moringa kan slaapstoornissen of slapeloosheid veroorzaken, spijsverteringsstoornissen (laxerende werking) en meer zeldzaam brandend maagzuur. Moringa wordt vanwege het hoge vitamine A-gehalte afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Belangrijk is verder om deze thee te zetten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit resulteert in de meest lekkere en veilige manier van thee drinken. Voor kruidenthee wordt geadviseerd om niet meer dan twee koppen van dezelfde kruidenthee te drinken per dag.
Kortom, ik vind het een fascinerende thee, waar ik mij nog meer in ga verdiepen en ik ga jullie zeker op de hoogte houden van mijn bevindingen en interessante literatuur toevoegen. Hieronder vinden jullie vast een link naar een flimpje over de moringaboom.
Daarnaast ben ik natuurlijk heel nieuwsgierig, ik ga het zeker uitproberen en ik zal jullie ook hiervan op de hoogte houden.
Kortom wordt vervolgd….
Lieve Theegroet,
Tamara